Risker med smslån

Dela

Om du funderat på att låna 2000 kr och gjort lite research har du säkert snubblat över en del varningar när det kommer till just smslån. Smslån har sannerligen en hel del fördelar, du kan låna både snabbt, gratis och på kvällar och helger, men självklart finns det även en del risker. Man kan säga att ett lån erbjuder frihet under ansvar, precis som exempelvis bilkörning. Friheten att köra bil innebär risken att bli skadad och friheten att ta ett lån innebär risken att bli skuldsatt.

I denna artikel ska vi titta närmare på vilka risker som finns med smslån samt hur du kan minska dem på bästa sätt.

Därför blir folk skuldsatta

  1. Räntan på smslån är hög. Smslånens effektiva ränta, det vill säga lånets totala kostnad, är sällan lägre än 150 %. Vissa långivare kan ha en ränta som ligger uppemot hela 1 000 %! Se därför till att jämföra smslånens räntor noggrant innan du ansöker. På så sätt kan du spara en hel del pengar och samtidigt hålla dig på avstånd ifrån skuldfällan.
  2. Kraven för att få låna är mycket låga. Detta kan både vara en fördel och en nackdel. Långivaren kräver sällan att du har en fast anställning och en större inkomst, utan de tar istället hänsyn till eventuella inkomster, som till exempel bidrag, när de gör sina bedömningar. Detta innebär att även den med en låg inkomst kan ta ett lån. Många långivare accepterar även betalningsanmärkningar, vilket gör lånen tillgängliga för ännu fler. Detta kan orsaka att många tar ett smslån som en lösning på ett snabbt ekonomiskt problem eller för att sponsra onödiga impulsköp.
  3. Smslånens löptider är väldigt korta. Eftersom smslån sällan har löptider som är längre än 90 dagar måste du se till att du klarar av att betala tillbaka den summa du lånat inom den tiden. Att betala tillbaka ett smslån på 8 000 kr i tre månader, plus ränta och eventuella avgifter, är trots allt inte det enklaste. Särskilt inte om du tar ett smslån trots att du är medveten om att du kommer få svårt att betala tillbaka. Detta kan leda rakt ner i skuldfällan och skapa stora problem i din ekonomi.

Planera noggrant

Oavsett hur mycket du planerar att låna bör du alltid planera noggrant. Gör alltid en kalkyl över dina inkomster och dina utgifter för att se om din disponibla inkomst är tillräcklig för att betala av ett lån med. Om du lånar utan att tänka på eventuella konsekvenser kan det sluta riktigt illa, både med betalningsanmärkningar och eventuella utmätningar, som kan försvåra en hel del moment för dig i framtiden, till exempel om du vill ta ett bolån eller få ett hyreskontrakt.

Du bör med andra ord aldrig låna utan att vara helt säker på att du kan sköta återbetalningen. Kom ihåg att du då endast ställer till det för dig själv och du kommer dessutom behöva betala både dröjsmålsränta och en hel del avgifter som kommer göra ditt lån mycket dyrare än vad du planerat.