Låna 2000 utan UC

Dela

Är du ute efter att låna 2000 kr utan UC? När det gäller smarta, snabba och flexibla lån ligger smslånen sannerligen i framkant. Du hittar inte endast smslån med direktutbetalningar och helgutbetalningar, du kan även låna gratis och utan UC.

Men vad innebär det egentligen att låna utan UC? Är man ny i världen av lån är detta inte helt lätt att veta. I denna artikel ska vi därför förklara vad ett lån utan UC innebär och varför detta alternativ kan vara gynnsamt för dig.

Vad är ett lån utan UC?

Många tror att ett lån utan UC är detsamma som ett lån utan kreditupplysning. Detta stämmer såklart inte, utan en kreditupplysning måste alltid göras, oavsett om du vill låna 2000 kr eller 100 000 kr. Det är nämligen så långivaren avgör om din ekonomi håller för att sköta återbetalningen av ett lån eller ej.

När man talar om ett lån utan UC menar man att långivaren inte använder sig av företaget UC (Upplysningscentralen) för den upplysning som görs på den potentiella låntagaren innan ett lån beviljas. Långivaren vänder sig istället till ett annat kreditupplysningsföretag, som till exempel Creditsafe eller Bisnode.

Fördelar med att låna utan UC

Men vad spelar det egentligen för roll om långivaren använder sig av Bisnode eller UC när de gör sin upplysning? Faktum är att detta kan vara avgörande när det gäller vissa ekonomiska moment i din framtid.

Eftersom majoriteten av bankerna använder sig av UC för deras kreditupplysningar, vilket inte är så konstigt med tanke på att UC ägs av några av de svenska storbankerna, kan lån utan UC öka dina chanser att få lån i framtiden. Detta eftersom att upplysningarna endast registreras i ett upplysningsregister. Låt oss förklara:

  • Om du ansöker om ett lån för upplysningen görs hos UC registreras kreditupplysningen där så att nästa företag eller bank kan se vem som gjort förfrågningar på dig tidigare.
  • Om du ansöker om ett lån utan UC görs kreditupplysningen hos ett annat kreditupplysningsföretag, som till exempel Bisnode, vilket innebär att förfrågan endast registreras i deras register. Med andra ord kommer en bank som gör din upplysnings via UC inte se den förfrågan som gjorts hos Bisnode.

Låna utan UC och förbättra din kreditvärdighet

Ju ”renare” ditt register hos UC är, desto större är chanserna för att du ska få ett större lån av en bank eller ett hyreskontrakt i framtiden. Banker och hyresvärdar är inte särskilt förtjusta i att se att du tidigare har många förfrågningar av till exempel kreditgivare och detta kan försämra din kreditvärdighet.

Detta eftersom många tidigare upplysningar kan tyda på att du har en sämre ekonomi och på grund av det har du blivit tvungen att ta flera mindre kredter för att öka dina inkomster. Kanske anser banken eller hyresvärden att du helt enkelt lever över dina tillgångar och slösar bort dina pengar, vilket inte gör dig till en särskilt lämplig kandidat för ett större lån eller ett hyreskontrakt. Med andra ord kan ett lån utan UC öka din kreditvärdighet inför framtiden.